Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

Vreemd Bloed

Ga pagina terug

Vreemd Bloed

Vreemd Bloed

Speelfilm | Johan Timmers | Nederland | 2009 | 86 min

Nederlands | Engels ondertiteld

zaterdag 19 maart 20:30
Zaal: SK/2

De slagersfamilie waarin Jere op kerstavond 1960 wordt geboren is ruw en hard. Jeres drie flink oudere broers stoeien en vechten en helpen op jonge leeftijd al mee in de slagerij van vader. Vader zelf is een beer van een vent die zich door niemand de wet laat voorschrijven - zelfs niet door de wet. De brieven van de gemeente die hem vertellen dat hij niet meer zelf mag slachten, verdwijnen dan ook steevast in de kachel. De oudste van de vier broers besluit daarop tot woede van zijn vader zelf een moderne slagerij te beginnen – een die zijn vlees haalt bij het abattoir en nieuwigheden als paté en kant en klaarmaaltijden verkoopt. De daaropvolgende vete tussen de twee slagers vormt het rauwe decor van de ellendige jeugd van nakomelingetje Jere jr. die veel te gevoelig is voor zijn familie. Gelukkig voor Jere jr., beschermt zijn oma Moemoe hem. Die bescherming is ook wel nodig, want de patriarch kan zijn jongste zoon niet goed verdragen. De liefde voor het leven die Jere uitstraalt, verstoort zijn vaders natuurlijke overwicht, zo lijkt het.

Vreemd bloed is prachtig gefilmd in een theatrale, surrealistische stijl en doordrenkt met visuele boodschappen die terloops de veranderingen in de Nederlandse samenleving in beeld brengen. De beelden van het dorp dat het decor is voor alle ontberingen van Jere en zijn familie worden afgewisseld met nogal bloederige scènes uit de slagerij, waar Jere sr. probeert een deugdzame slager van zijn zoon te maken door hem het slachtvee te laten doden. Het zelf doden en zelf slachten van hun prachtige, zelf gefokte koeien is voor vader het belangrijkste in zijn leven. Jere jr. en de nieuwe hygiënewetgeving denken daar anders over en zoals wij nu weten heeft het zelf slachten het onderspit gedolven. In onze wereld is de roep om ´eerlijker´ vlees zo sterk dat je ondanks alle nare trekken van Jere sr. hem wel begrijpt als hij vol smart zijn laatste karkas omhelst terwijl de gemeente zijn vee wegvoert. Want vlees van het abbatoir, daar stroomt ´vreemd bloed´ door, aldus de oude slager. Zo bekeken bestaat er een curieuze parallel tussen Vreemd Bloed en Goddelijk Varken - ook al zo'n mooie film op het Food Film Festival.

Meld je hier aan voor dit event op facebook!






Trailer