films - documentaires

A River Changes Course

A River Changes Course

Kalyanee Mam | Cambodja | 2012 | 83 min | Cambodjaans gesproken | Engels ondertiteld
Voorstelling 1: zaterdag 10 mei 12:00 | MC Theaterzaal
Voorstelling 2: zondag 11 mei 18:00 | KH Zaal 2+3

In Cambodja maakt steeds meer landbouwgrond en oerwoud plaats voor de globalisatie. In A River Changes Course volgt filmmaker Kalyanee Mam drie gezinnen die afhankelijk zijn van kleinschalige visserij of landbouw en wiens traditionele manier van leven hierdoor wordt bedreigd. 

De voordelen van globalisatie vinden wij dagelijks op ons bord en in onze kledingkast. We hebben veel en exotisch voedsel voor weinig en wisselende garderobes voor slechts een paar tientjes. In Cambodja verandert de Tonle Sap rivier twee keer per jaar van koers. Het leven van de inwoners is al decennia hetzelfde maar de snel veranderende wereld begint zijn sporen op het platteland achter te laten. 

Wat is er mis met vooruitgang, zullen voorstanders van industrialisatie en grootschalige productie zich afvragen. Hiermee valt immers geld te verdienen. Ook de inwoners van het Cambodjaanse platteland worstelen met deze vraag. Veel van hen hebben hun land al verkocht aan grote bedrijven. Jonge mensen vertrekken naar de stad om geld te verdienen in fabrieken voor hun achtergebleven familie op het land. Zij worden verscheurd door het gemis van hun familie enerzijds en het ontbreken van een toekomst anderzijds.

Filmmaker Kalyanee Mam keerde terug naar haar geboorteland om twee jaar filmend door te brengen bij drie traditionele families. Deze jonge Cambodjanen vechten tegen de verpletterende gevolgen van ontbossing, overbevissing en armoede. Vroeger waren ze bang voor tijgers en olifanten uit de jungle, nu vrezen ze vooral de mens, zegt de veertienjarige Sari Math.

A River Changes Course is een adembenemende reis door bergachtige jungles en drijvende steden van het Cambodjaanse platteland naar de bruisende kledingfabrieken in hoofdstad Phnom Penh. Het toont de verwoestende gevolgen van globalisatie, eens niet vanuit ecologisch maar vanuit menselijk perspectief. Met als meest belangrijkste verlies: culturele diversiteit.






Deel dit programma


Ga terug naar het films - documentaire programma


blog comments powered by Disqus