Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Allesbehalve een bejaardenborrel

Vroeger dronk iedereen jenever. Het oer-Hollandse drankje was diep in onze cultuur geworteld en ging ook mee als handelswaar de wereld over op onze verre VOC reizen. Op dit moment heeft jenever een beetje last van een imagoprobleem. Het is een borreltje alleen voor oude mensen. 

De workshop Sterke verhalen: jenever laat je het verhaal achter jenever zien. Wat blijkt: het is een stoere en ambachtelijke drank met smaak. Weer gaan drinken dus. De laatste workshop van het Food Film Festival 2014 op de locatie Mister Kitchen wordt gegeven door Alwine en Henk van het Jenever Museum in Schiedam.
 
In een twee uur durende workshop brengen ze de deelnemers zoveel mogelijk bij over ‘ons’ drankje met verhalen, een proeverij en door het te combineren met eten. Op de bar staan verschillende jenevers uitgestald: van een goedkope in de fabriek geproduceerde jonge jenever tot aan de ambachtelijke, arbeidsintensieve moutwijn jenever. Mag jij eens raden welke het lekkerst is.  

Workshopleiders Alwine en Henk weten veel over jenever en kunnen uren vullen met verhalen erover. Mooie verhalen, sterke verhalen en om ze te vertellen hebben ze echt geen borreltje nodig. De workshop start wanneer Henk een jeneversnoepje uitdeelt en Alwine ons een korte beschrijving van de geschiedenis geeft.’Voor 1880 werd er heel veel jenever in Nederland geproduceerd. In Schiedam bijvoorbeeld, daar had je op een gegeven moment  meer dan 400 branderijen en distilleerders. Allemaal familiebedrijven. Maar toen ontdekt werd dat er met een grote stookkolom in plaats van ketels veel meer en veel sneller geproduceerd kon worden ging de productie omhoog, maar de kwaliteit in veel stokerijen omlaag.’ 
 
Meteen maar goed beginnen
Terwijl Alwine doorvertelt en ook de ingrediĆ«nten van jenever toont schenkt Henk ons het eerste drankje in. Het is direct de Old Schiedam: een oerjenever die het duo zelf stookt in meer dan 100 jaar oude alambiekketels in het museum. ‘Je kunt maar beter meteen goed beginnen’, vind hij. Het maken van deze jenever is een tijdrovend proces waarbij de jenever drie keer gestookt wordt en ook gelagerd voor 3 jaar in houten vaten. Het resultaat mag er dan ook wezen. De deelnemers aan de workshop zijn een beetje verrast: ‘dit proeft heel erg anders dan de jenever van mijn opa’, is een veelgehoorde opmerking, en: ‘er zitten veel meer smaken in het glas, ik proef niet alleen alcohol’.  

Verhalen aanhoren maakt hongerig en daarom wordt er ook nog een gerecht met jenever gemaakt: gerookte uiensoep met Old Schiedam. ‘Erg belangrijk hierbij is de het roken van de uien’, geeft Henk aan. Deze smaak is heerlijk in combinatie met Old Schiedam. 
 
Op zoek naar oude ambacht
Dat er zoveel meer school in jenever dan dat het alleen maar het hoog alcoholische drankje van opa is, wisten de meeste workshopdeelnemers niet. De echte ambachtelijk jenevers zijn misschien kostbaar, maar wel smaakvol en de hogere prijs daardoor meer dan waard. Als het aan Henk en Alwine ligt drinkt over een aantal jaren iedereen in Nederland weer jenever. Alwine: ‘kijk maar naar zo’n festival als dit. Men is weer steeds meer op zoek naar ambacht. Het is nu nog even moeilijk, vechten tegen de goedkope snel geproduceerde jenevers. Maar we gaan het winnen, dat gaat wel goed komen.’ En zo is het maar net.  
 
Foto's:  Nichon Glerum


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!




blog comments powered by Disqus