Het Grote Visserij Debat

Het Grote Visserij Debat
Debat | Ruben Maes | 105 min | Nederlands gesproken
Zaterdag 10 mei | 14.00 uur | Machinegebouw
Dit event is ook op zaterdag vanaf 14.00 uur via livestream te volgen op de homepage.

Terwijl de vis uit Urk voor bodemprijzen naar het buitenland moet, is kapitein Iglo de grootste verkoper aan de Nederlandse consument. Van het voedingscentrum horen we dat we twee keer per week vis zouden moeten eten, terwijl Greenpeace waarschuwt dat de oceanen leeg raken. Kortom: de visserij is omringd door vraagtekens. In het Grote Visserij Debat zoeken we naar verheldering.

'Het Grote ... Debat' is ieder jaar weer een belangrijk onderdeel van het Food Film Festival. Ook nu hebben we een bijzonder relevant maar complex onderwerp: vis. Al eeuwen op het vaderlands menu, sinds enkele decennia een heet hangijzer in de (inter)nationale voedselpolitiek. De best verkochte vissen in Nederland zijn vissticks, tonijn uit blik en tilapia uit de vriezer. Deze praktische keuze is opmerkelijk aangezien ongeveer 80% van de vangst uit de nabijgelegen Noordzee naar het buitenland gaat.

Met Ruben Maes als dagvoorzitter duiken we in het diepe. Met jonge vissers als Hendrik Kramer verkennen we de dagelijkse praktijk van de Nederlandse vissers. We beschouwen de keten van buitenaf met Christien Absil van Stichting de Noordzee, Hans Nieuwenhuis van MSC, Bas Eickhout van GroenLinks en Nathalie Steins van IMARES. Van binnenuit nemen we de keten onder de loep met onder meer Gerard van Balsfoort als belangenbehartiger van internationale freezer-trawler visserijen.

Alle sprekers krijgen de kans een lans te breken voor één vissoort en om een andere op de rode lijst te zetten. Wil je weten welke vis je morgen met schoon geweten in de pan kan gooien? We gaan niet vertellen wat je wel en niet mag eten, maar na afloop van het debat kun je hopelijk zelf een weloverwogen keuze maken.

Gasten:

Ruben Maes - Debatleider

Al sinds het eerste Food Film Festival leidt Ruben de Grote ... Debatten. In 2011 was hij erbij toen het Grote Vlees Debat volle zalen trok, in 2012 was het onderwerp Landbouw en in 2013 Genetische Modificatie (GMO). Ruben is als geen ander in staat complexe materie uit een te rafelen en te serveren in hapklare brokken. Hij eet naar eigen zeggen graag vis, dus hij weet waar hij het over heeft.
Hendrik Kramer - Visser, actief voor het Jongerennetwerk Visserij


Hendrik is krabbenvisser, maar buiten het seizoen vaart hij als freelancer mee op allerlei schepen: kotters die op platvis vissen of de grote trawlers die weken weg zijn - voor Hendrik kennen ze geen geheimen. De geboren en getogen Urker is een van die jonge vissers die de Nederlandse sector de komende jaren gaan vormen.
Miranda Bout - Visser, Goede Vissers

Miranda en haar man Job vissen met de TH17 vanuit Tholen op harder en zeebaars. Ze zijn aangesloten bij de Goede Vissers, een groep vissers die het anders wil. Ze willen slimmer vissen en alleen volwassen vissen vangen met zo weinig mogelijk schade aan bodem, zeemilieu, vogels en zeezoogdieren.
Nathalie Steins - Hoofd van de Afdeling Visserij van IMARES Wageningen UR

IMARES is het onderzoeksinstituut van de Universiteit van Wageningen dat zich bezighoudt met de zee en visserij. Als hoofd van de afdeling Visserij vertegenwoordigd Nathalie de wetenschap. Zij kan uitleggen hoe je de visstand kunt meten, terwijl al die vissen toch de hele tijd door elkaar zwemmen.

Hans Nieuwenhuis - MSC

De Marine Stewardship Council is een keurmerk voor duurzaam gevangen vis. Toch wordt er ook vis duurzaam gevangen die niet het MSC keurmerk heeft; voor sommige ondernemers is certificering te duur of om een andere reden onaantrekkelijk. Ingewikkelde materie. Hans Nieuwenhuis is country manager voor de Benelux en weet er het fijne van.

Nico Waasdorp - Visspecialist en adviseur
Nico heeft een vishandel in IJmuiden en is adviseur voor ondernemers in de hele keten. Maar Nico is bovenal een actieveling. Hij is voorzitter van de Kadergroep Visketen, een club ondernemende vissers en handelaren uit alle hoeken van de vissector. Nico weet welke vis waar vandaan komt en hoe ze worden gevangen. En dat gaat hij je tijdens het debat ook op geheel eigen wijze uitleggen.
Bart van Olphen - ondernemer

Bart is dol op vis en wil dat iedereen ervan kan genieten. Maar dat kunnen we volgens hem alleen doen als die vis is gevangen door iemand die het beste met de zee en de dieren die er in leven voor heeft. Daarom ontwikkelde Bart het merk Fish Tales. Daarmee verkoopt hij naar eigen zeggen duurzaam gevangen vis van over de hele wereld. En je krijgt er het verhaal van de visser bij. Want dat verhaal, daar gaat het om: als dat goed zit, zit het ook goed met je vis.
Harry Hoogendoorn - Directeur Queens Products

Met een toenemende wereldbevolking en wilde visbestanden die onder druk staan, ligt het voor de hand dat we onze opties verbreden. Harry Hoogendoorn is directeur bij Queens Products, marktleider op het gebied van de diepvriesvisfilets die je in de Nederlandse supermarkt kunt kopen. Ongeveer 2/3 van zijn afzet is afkomstig van kweekvissen. Is kweekvis misschien de oplossing?
Bas Eickhout - Europarlementariër GroenLinks

Bas Eickhout is Europarlementariër en lijsttrekker voor Groenlinks in Europa. Hij heeft goede kennis van het Europese visserijbeleid en overtuigt anderen graag van zijn kritische houding.

Gerard van Balsvoort - Voorzitter Pelagic Freezertrawler Association

De grote trawlers blijven vaak lange tijd op zee. Ze vangen veel vis die aan boord worden verwerkt en ingevroren. Deze manier van vissen krijgt met regelmaat kritiek uit de hoek van de milieuorganisaties. De trawlers zouden de zeeën leegvissen met hun (te) grote netten en high tech vistechnieken. Gerard van Balsvoort is voorzitter van de PFA, de vereniging van reders die met zulke schepen varen. En hij heeft een nadrukkelijk andere visie.

Christien Absil - Programmamanager Vis Stichting de Noordzee
Stichting de Noordzee zet zich in voor het wel en wee van het leven in deze sinds mensenheugenis zwaar beviste zee. Christien kent de visserijsector en de problemen en mogelijkheden. Zij wil mèt de de Nederlandse vissers tot een duurzaam gebruik van onze Nederlandse zee komen. Dat willen de vissers natuurlijk ook, maar toch zijn ze het niet altijd eens...