Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Koemelk in plaats van kokosmelk

Terwijl het buiten regent, begint het binnen bij Mister Kitchen gezellig te borrelen en te bruisen. In 120 minuten leren de deelnemers aan deze workshop Global Cuisine de fijne kneepjes van de Indische keuken. Het resultaat smaakt naar meer. 

‘Veel mensen die naar  Indonesië op vakantie gaan, komen wat voedsel betreft gedesillusioneerd terug,’ vertelt kok en workshopleider Eduard Roesdi. ‘Het eten op de eilanden daar is helemaal niet zoals hier in de toko. Dat is ook niet zo gek, want Indonesië beslaat een gebied van Ierland tot aan de Oeral. De Indische rijsttafel is een samenspel van gerechten uit allerlei verschillende regio’s -  alsof je de Franse keuken met baklava combineert’. Samen met collega-chef Renske Walsarie Wolff vertelt hij over de verschillende smaken die in deze fushion tot stand komen.  
 
De Indische keuken is namelijk een mengelmoes van de diverse kookculturen in de voormalige kolonie Nederlands-Indië. Dit is ook terug te zien in de twee recepten die vandaag op het programma staan. Pastel Toetoep is een Indische variant op de Nederlandse jachtschotel, waar bij gebrek aan wild kippendijfilet wordt gebruikt. Toemisan Tempé is juist ontstaan doordat mensen uit Nederlands Indië op het Europese vasteland niet gemakkelijk aan papayabladeren konden komen en groene kool gingen gebruiken. ‘En kokosmelk wordt soms door koeienmelk vervangen,’ aldus Roesdi. 

De instructies voor de deelnemers zijn duidelijk. ‘Ga lekker aan de slag, kom hier bij ons ingrediënten shoppen en pas op met de messen, want die zijn scherp,’ aldus workshopleidster Wolff. Een goede tip: ‘Nooit een even aantal kruidnagels in je gerecht doen – dat brengt ongeluk.’ Ook blijkt het handig het blad salam, de Indische variant op de laurier, met een vijzel een tikje te geven om zo de smaak te laten vrijkomen.  

In totaal zijn er vier tafels, waaraan deelnemers staan te snijden, raspen en prakken. William Gerardu komt vanuit Maastricht al een aantal jaar naar het Food Film Festival. ‘Vorig jaar heb ik Italiaans gekookt. Morgen ga ik met vis aan de slag.’ De kookliefhebber noemt het ‘een uit de hand gelopen hobby’ en snijdt professioneel de wortels julienne. ‘De meeste mensen die naar onze workshops komen hebben wel ervaring met koken,’ zegt Roesdi goedkeurend bij de aanblik van de blokjes oranje.   

Aan een andere tafel staat de familie Spee uit Utrecht: drie zussen en een vader. ‘Er is ook nog een vierde zus, maar die heeft net een baby gekeken.’ De samenwerking is er niet minder om: geroutineerd gaat de familie met de recepten aan de slag en heeft de groentes goed georganiseerd op hun snijplanken liggen. ‘Eens in de maand komen we samen voor onze kookclub – en dan proberen we elkaar uiteraard te overtreffen,’ vertelt één van de zussen vrolijk.

Aan de laatste twee tafels staan mensen die elkaar net hebben ontmoet en nu gezamenlijk een maaltijd voorbereiden. Sommigen volgden al vaker kookcursussen. Anderen doen het voor het eerst. Voor Frank was het een verjaardagcadeau: ‘zo eentje waar de gever ook wat aan heeft.’ Dat zal een goede zet blijken, want het resultaat na 100 minuten is zeer smakelijk.  Met goed gevulde magen stappen de deelnemers dan ook weer naar buiten, waar het gelukkig weer is opgeklaard. Dat belooft wat voor een mooi FFF-vervolg, met later vanavond drankjes en dansjes op het tropische feest.  
 
Tekst: Wieke Vink
Foto's: Nichon Glerum


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!




blog comments powered by Disqus