Nieuws
Amsterdam zet zich als voedselstad op de kaart
Accordeonmuziek, ossenworst en tien inspirerende mensen die met hart en ziel werken aan beter voedsel voor Amsterdam, zo besteedt het Food Film Festival aandacht aan de nieuwe Voedselvisie van de stad.
‘Alle wereldsteden kennen een smaakmakende streetfood cultuur, in Amsterdam kom je vaak niet veel verder dan een verdwaalde hotdogkraam’. Dat veranderen is de missie van Maartje Nelissen van The Food Line-up, een start-up voor beter eten op festivals en op straat. Ook Philip van Traa vindt dat voedsel belangrijker moet worden in het Amsterdamse straatbeeld. ‘Met Grown Down Town willen we Amsterdam vergroenen en vergroenten’.
Wat te denken van voedsel geproduceerd in lege kantoren en een kruidenpluktuin op het Weteringplantsoen? Diana Wind werkt samen met andere Amsterdammers aan De Rijkskas, een levend historisch eetbaar museum. ‘Daar gaan we oude gewassen kweken die mensen vervolgens kunnen proeven, bijvoorbeeld in het restaurant van het Rijksmuseum waar die gewassen ook op schilderijen te bewonderen zijn’.
Ontwerper Sietske Klooster van Melkwegen ziet heil in ‘local food’ om Amsterdam weer te verbinden met het ommeland. Ze ontwerpt ‘nieuwe omgangsvormen met melk’. Morgen stuurt ze een groep pioniers de stad in om verhalen over melk te verspreiden en –natuurlijk- de melk te laten proeven.
Ook Jerrey Gontscharoff van Restaurant Oldschool wil geen anonieme producten overal vandaan. Hij kookt zoveel mogelijk met lokale producten in een oud schoolgebouw vlakbij de Zuidas. Volgens Sarriel Taus, marktmeester van de ZuiderMRKT, is een voedselcoƶperatie een prima manier om als consument je voedsel van dichtbij te halen. ‘En het is nog hartstikke simpel te regelen ook’.
Geheel tegen de trend in zet Sascha Landshoff (bekend van de Tostifabriek) in op voedsel uit blik. ‘Maar dan niet zo saai als die blikjes van Hak, maar bijvoorbeeld cassoulet van Schipholganzen’. Esther Baukema van De smaak te pakken kookt al jarenlang met kinderen. En goede voeding bij kinderen is hardnodig. Coosje Dijkstra en Hanneke Noordam van de Vrije Universiteit vertellen dat maar één procent van de kinderen genoeg groente eet. Zij onderzoeken wat werkt om kinderen in achterstandswijken beter te laten eten.De voedselwereld is groter dan Amsterdam. Neem bijvoorbeeld de koffie op het Food Film Festival. Die is van Moyee Coffee, de eerste fairchain koffee ter wereld. De koffie wordt in EthiopiĆ« gebrand zodat daar veel meer geld verdiend kan worden en het niet alleen de Westerse multinationals zijn die er een slaatje uitslaan. Nog meer koffie in het verhaal van Jan Willem Bosman Jansen. Hij gebruikt koffie-afval van restaurants om er paddenstoelen op te kweken. Die verwerkt hij tot bitterballen en andere paddenstoelensnacks. Een mooi staaltje circulaire economie.
Boodschap aan alle bezoekers: laat je inspireren door dit tiental en kom ook in actie. Want zoals Piet Eilander van de Gemeente Amsterdam het aan het eind van de middag verwoord: 'door eten te kopen bepaal je hoe de wereld (en dus de stad Amsterdam) er uit ziet!'
Tekst: Nelleke Polderman
Foto’s: Floor Fortunati
Ga terug naar nieuws overzicht
Deel dit nieuws!