Nieuws
De favorieten van het FFF-team
Met nog maar een week te gaan en zo’n uitgebreid programma is het lastig kiezen. Het FFF-team weet raad. Waar moet je volgens de programmamakers heen?
We vroegen een aantal programmamakers en een van onze chefs welk onderdeel zij niet zouden willen missen. Helaas voor de meeste van hen zijn zij tijdens het festival zelf zo druk dat ze er waarschijnlijk niet veel van mee krijgen, maar ze delen met alle liefde hun favoriete programmaonderdeel met ons.
Maarten Kuiper, coördinator Events, vindt dat iedereen naar de pubquiz moet komen op zaterdagavond. Waarom? ‘Eigenlijk is er maar één goed antwoord op die vraag. Het is een pubquiz! En quizmasters Samuel Levie en Alain Caron zijn natuurlijk bazen.’ Maar hij wil ook graag nog een wat serieuzer programmaonderdeel aanprijzen, namelijk De Strijd om ons Zaad. Want dat is een heel goede deal, zegt Maarten. ‘Je krijgt voor een redelijk lage prijs een goed debat, een interessante film en lekkere snacks. Wie zich afvraagt of de Monsanto’s in deze wereld over 20 jaar echt alle broccoli bezitten, moet naar deze middag komen.’ De hapjes hebben natuurlijk ook met het onderwerp te maken. Denk aan Golden Rice, diversiteitscocktail en zadenmix...
Laura Fulgori, coördinator Film, tipt de film Food Chains. ‘Deze film brengt heel duidelijk in kaart hoe de mensen die ons eten plukken, verwerken en bereiden worden uitgebuit. Een groot en complex probleem dat helder wordt verteld. Daarbij is ook nog eens veel aandacht besteed aan de vorm en dat gebeurt niet zo vaak bij inhoudelijke documentaires. Dat vinden cinefielen als ik natuurlijk heel erg fijn!’ Laura wil ook stiekem nog een tweede favoriet tippen (zie je, ook wij kunnen maar moeilijk kiezen), namelijk de Stop-Motion-filmworkshop. Die is nieuw dit jaar. ‘Stop-motion lijkt altijd simpel, maar hoe het precies zit, dat is de vraag. Er zijn een aantal trucjes die je moet kennen en de trucjes heb je na deze workshop in je zak zitten. Ook leer je een setting maken met voedsel, hoe cool!’
Chef Oliver Rowe kwam deze week al vanuit Londen naar Amsterdam, om niets te missen van het festival en de laatste voorbereidingen. Als hij niet in de keuken zou staan tijdens het festival zou hij naar de masterclass van Ben Reade gaan. ‘Ben is een crazy guy die dingen doet met eten die op dit moment nog niemand doet, je zou gek zijn als je zijn inzichten en grenzen van smaak zou missen. Verder zou ik als Brit ook graag naar de Hollandse jeneverproeverij gaan. Jenever, of jajem, is de echte smaak van Amsterdam. Waar beter dan hier de subtiliteiten en botanische kenmerken leren kennen dan hier? Have a pikketanissie and enjoy!’
Joris Lohman, penningmeester van FFF en directeur van YFM, kiest voor No Land No Food No Life. ‘Een van de meest besproken onderwerpen in de media is het fenomeen landgrabbing, ofwel 'landjepik': grote bedrijven of overheden kopen stukken land op in Afrika ten koste van de lokale bevolking. No Land No Food No Life is de beste film die ik over dit onderwerp gezien: de oplossing voor het Afrikaanse voedselprobleem is niet zwart-wit.’
Renée Hendrickx, onze coördinator Communications, zou naar de Varkens Shorts gaan. 'Omdat dit blok wel een heel veelzijdig stukje vlees is. We zien (massa)slacht en ambacht, en de relatie tussen mens en dier, vanuit kind en volwassenen, maar ook tussen dier en dier, hoe vaak zien we nu een vegetarisch varkentje? En als kers op de taart zijn bij de voorstelling op zondag ook nog eens vier van de vijf filmmakers aanwezig voor een Q&A.’
Tot slot vroegen we programmadirecteur Janno Lanjouw naar (een van zijn) favoriet(en). En dat zijn de film My Name is Salt en de daarbij eigenlijk onmisbare zoutworkshop. Janno raakt al vanaf het begin van de voorbereidingen van het festival niet uitgepraat over deze film. Hij legt uit waarom: ‘Als je het over voeding hebt, is zout na water een van de basisbeginselen. Zout is van levensbelang. Als je kijkt naar archeologische nederzettingen zie je dat deze altijd zijn gebouwd op plekken waar twee dingen zijn: zout en water. Heb je zout, dan heb je dus een machtsbasis. Ook culinair heeft het een belangrijke waarde. Als kok of geïnteresseerde in voedsel is het van belang om zout goed te snappen. Wij kennen maar een paar soorten, er zijn er zoveel! En als je zout goed beheerst in de keuken, heb je een basistechniek van het koken onder de knie. De film My Name is Salt is surrealistisch. We zien hoe zout wordt gewonnen en hoe mensen onwaarschijnlijke dingen doen om in leven te blijven.’
Ga terug naar nieuws overzicht
Deel dit nieuws!