Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Veel meer dan 'gewoon' keukenzout

Voor de meeste mensen is zout gewoon maar zout. Ikzelf heb dan ook maar één potje zout in mijn keukenkastje staan. Na de workshop Zout van de Wereld door salinator Jeroen van Wieren, zal dit voor altijd anders zijn.

Op de tafel staan vijftien bakjes met verschillende soorten zout: wit zout, rood zout, zwart zout, grof zout, fijn zout en zout dat er volgens één van de deelnemers uitziet als Parmezaanse kaas. Allemaal soorten met een eigen verhaal en een eigen smaak. Jeroen van Wieren, die zout verkoopt in zijn winkel Salsamentum De Zoutkamer, neemt ons mee op een kleine wereldreis. In ongeveer een uurtje vertelt hij waar de zoutsoorten vandaan komen en hoe deze worden gewonnen.

We vergelijken verschillende soorten, smaken en structuren met elkaar. Al snel ontdekken we dat iedereen een eigen zoutsmaak heeft. Waar de één toch echt een bittertje proeft, vindt de ander het zout juist lekker licht. Één van de favorieten van mijn tafel was de 'nummer tien', de Australische Murray River Salt Flakes, die liefkozend de bijnaam parelmoer prinsessenzout krijgt.

Jeroen heeft ook nog een heerlijke verrassing voor ons. In de oven staat een Hollandse blauwhoender van Paul de Wit, ingepakt in vers grof grijs zeezout: Sel gris de Guérande. Na een uurtje in de oven en twintig minuten rusten krijgen we een 'heerlijk mals kippetje' aldus één van de deelnemers. De kip, die met een beitel uit het zout gehaald moet worden heeft een heerlijke korst met een sappige binnenkant. Volgens velen de lekkerste kip die ze ooit geproefd hebben en het hoogtepunt van de avond.

Alsof dat nog niet genoeg is, krijgen we ook nog verschillende soorten zout te proeven op allerlei kleine hapjes. Nu ik weet hoeveel verschillende soorten, smaken en structuren er zijn, zal zout voor mij nooit meer hetzelfde zijn (hoewel je dat natuurlijk wel een beetje met een korreltje zout moet nemen).  
 
Tekst: Sandra van Vemden
Foto's: Yvonne de Zeeuw 


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!




blog comments powered by Disqus