Weblog
Smakelijke scènes: Samuel Levie
In smakelijke scènes vertelt elke week een bekend persoon uit de food,- of filmwereld over zijn of haar meest onvergetelijke, zinnenprikkelende of schuddenbuikende filmscène - of film over eten. Deze week: Samuel Levie, oprichter Youth Food Movement en Food Film Festival én worstmaker.
''Er zijn ontelbaar veel mooie films over eten. Anders waren we natuurlijk geen Food Film Festival begonnen. Voedsel laat zich goed vastleggen op de gevoelige plaat en is prachtig om te zien, maar de verhalen die erachter schuilen zijn vaak nog mooier. Ik ben dan ook vooral fan van documentaires over eten. Eén favoriet? Pffff - eigenlijk kan en wil ik niet kiezen. Er zijn te veel bijzondere films. Maar vooruit, eentje die heel speciaal voor me is dan: Goddelijk Varken. De documentaire gaat over een slager die een bijzondere band met zijn varkens opbouwt, voordat hij ze in karbonades en speklapjes verandert. Dat levert uiteraard dilemma’s op. De film was de opening van het eerste Food Film Festival in 2011 en ik zal het moment nooit vergeten. We stonden in een overvolle zaal, de doeken gingen open en daar was het Food Film Festival. Het was natuurlijk niet voor niets de openingsfilm; de verhouding tussen mensen en vlees is een onderwerp dat me intrigeert. We eten het maar willen niet weten dat het een dier is geweest. In de film zie je hoe verschillende mensen met die confrontatie omgaan. Sommigen vinden het prachtig, anderen zielig.
Een scène die goed illustreert hoe verstoord ons beeld is, is een moment in de slagerij van slager Zwetsloot. Daar zeggen mensen dat het zielig is voor varken Dorus als hij straks toch geslacht gaat worden, enkel omdat ze hem kennen als huisdier van de slager. Die mensen staan daar wel in de slagerij om karbonades te kopen! Wij vonden het trouwens zo’n mooi verhaal dat we naar Kamerik gingen om te zien hoe Zwetsloot zijn ‘goddelijke varken’ Dorus uitlaat.
We krijgen dus medelijden met dieren op het moment dat we weten hoe ze eruit zien, dat vind ik een bizar fenomeen. In de film komen we bij het Beloofde Varkensland in Amstelveen. Hier worden dieren gered van het slachthuis. Een nobel initiatief, maar hoe nobel is het werkelijk? Vleeseters moeten zich gaan bekommeren om de dieren die ze wél eten. We moeten ervoor zorgen dat die dieren goed worden behandeld of stoppen met vlees eten. Maar probeer niet als vleeseter een dier dat goed behandeld wordt te sparen om vervolgens weg te kijken voor het lot van het beest dat je wel eet.
Zelf werd ik geïnteresseerd in de varkenshouderij op Corsica. Daar zagen we hoe varkens vrij rondlopen in het bos en leven van kastanjes. Vervolgens worden ze geslacht. In Italië liepen we ook stage bij verschillende worstmakers en leerden dat veel producten worden gemaakt van Nederlandse varkens uit de bio-industrie. Toen dachten we: weet je wat, we maken van goed gehouden Nederlandse varken, goede Nederlandse salami's. Zo ontstond Brandt en Levie.''
Over Goddelijk Varken:
De Nederlandse film Divine Pig van regisseur Hans Dortmans ging in 2010 in première op het Amerikaanse Full Frame festival en won datzelfde jaar een Merit Award op het Taiwanese documentaire festival TIDF. Bekijk hier de hele film Goddelijk Varken:
Ga terug naar het weblog overzicht
Deel deze weblog!