events

Kauwen op Water | i.s.m. <b> OneWorld Live </b>

Kauwen op Water | i.s.m. OneWorld Live

Talkshow | Marijn Frank & Gerbrand Haverkamp | 90 min | Nederlands gesproken
Voorstelling: vrijdag 22 maart 20:00 | Rabozaal (SK/3)

Op 22 maart, Wereldwaterdag, organiseert het Food Film Festival in samenwerking met OneWorld Live een talkshow over de rol van water bij de productie van voedsel. Er zit namelijk nogal wat water in ons eten. Voor de totstandkoming van één kopje koffie bijvoorbeeld is 140 liter water nodig, voor een kilo rundvlees 15.000 liter. Maar hoe zit het nou precies met de water footprint?

Tijd voor wat opheldering. Want wat zeggen deze getallen nu daadwerkelijk? En hoe erg zijn de vele liters waterverbruik?
 
Presentator Gerbrand Haverkamp (ministerie van Economische Zaken) en tafeldame Marijn Frank (Keuringsdienst van Waarde) spreken onder andere met Arjen Hoekstra, professor watermanagement aan de Universiteit Twente. Hoekstra geniet internationaal aanzien door zijn inmiddels wereldwijd gebruikte standaard voor het meten van watergebruik per eindproduct. Tijdens de talkshow presenteert hij zijn kersverse boek The Water Footprint of Modern Consumer Society.

Daarnaast gaat het aan tafel over water grabbing en de impact van het onttrekken van water uit kwetsbare gebieden in zuidelijke landen. En natuurlijk bespreken we praktische oplossingen: de handigheid van druppel-irrigatie bijvoorbeeld. Of, het slim gebruik maken van zout water: Marc van Rijsselberghe vertelt over zijn 'zilte landbouw'-boerderij. En samen met het Voedingscentrum kijken we wat jij als consument kan doen om je water footprint te reduceren.
 
Kauwen op Water- opnamedatum vrijdag 22 maart om 20:00

Talkshow over de vaak onderschatte rol van water in ons dagelijks voedsel:

Dag01 FFF2013 Water-FFF2 from Food Film Festival on Vimeo.

 
Sprekers die aan het woord komen tijdens Kauwen op Water:

Arjen Hoekstra (Universiteit van Twente)
Arjen Hoekstra is professor watermanagement aan de Universiteit Twente. Hoekstra geniet internationaal aanzien door zijn inmiddels wereldwijd gebruikte standaard voor het meten van watergebruik per eindproduct.
@AYHoekstra

Gert Jan Veldwisch (Wageningen UR)
Gert Jan Veldwisch is vanuit Wageningen UR de expert op het gebied van 'water grabbing.' Wat heeft het onttrekken van water voor een impact op kwetsbare gebieden in zuidelijke landen?


Marc van Rijsselberghe (Zilte teelt boer)
Marc van Rijsselberghe is zilte teelt boer op Texel. Hij ziet met eigen ogen wat een fantastische mogelijkheden er zijn om slim gebruik te maken van zout water voor de productie van voedsel. Tijd dat de techniek wereldwijd grootser wordt toegepast.


Willem Treep (Willem&Drees)
Willem Treep is mede oprichter van Willem&Drees, een bedrijf dat lokaal eten stimuleert door boeren te verbinden met lokale winkels. Lokaal eten is niet alleen zinnig vanuit een ' CO2-perspectief,' de waterfootprint van Hollandse producten is vaak relatief laag.
@WillemenDrees


Özlem Özcan (We Like Water)
Özlem Özcan is een van de mensen achter We Like Water: een bedrijf wat het gebruik van plastic flessen wil verminderen door kraanwater te serveren in mooi gedesignde flessen.


Corné van Dooren (Voedingscentrum)
Corné van Dooren is werkzaam voor het Voedingscentrum. Als kennisspecialist duurzaam eten ontwikkelde hij de afgelopen tijd een online tool waarmee je eenvoudig je eigen waterfootprint kunt berekenen.
@DuurzaamEten

Frank van Steenbergen (MetaMeta)
Frank van Steenbergen is directeur bij MetaMeta. Hij heeft veel internationale ervaring met oplossingen vinden voor problemen rond waterschaarste.

Henk Holtslag (Connect International)
Henk Holtslag werkt al jaren aan de ontwikkeling-, verspreiding- en bevordering van slimme etechnologische oplossingen rond watergebruik. Hij vertelt ons over de handigheid van druppelirrigatie en de touwpomp.


Kauwen op Water is tot stand gekomen in samenwerking met OneWorld Live, het liverprogramma van OneWorld. Tijdens OneWorld Live-shows wordt ingegaan op thema's rond internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling. Meer info op www.oneworld.nl


 

Foto credits: Het mooie project www.disputedwaters.com

Deel dit programma


Ga terug naar het eventprogramma


blog comments powered by Disqus