Nieuws

Deze week: <b>Food Films op Holland Doc 24</b>

Deze week: Food Films op Holland Doc 24

Morgen is het wereldvoedseldag. Daarom, en omdat landbouwwetenschapper en FFF-vriend Louise Fresco dit weekend haar televisieserie presenteert, zendt Holland Doc 24 een fijne selectie food documentaires uit. Als je niet al aan het kijken was, begin dan nu. 

Van de site van Holland Doc 24:

Welke oplossingen zijn er denkbaar om de exponentieel toenemende wereldbevolking te kunnen blijven voeden? Landbouw- en voedseldeskundige, professor Louise Fresco, zoekt het vooral in technologische ontwikkelingen. Holland Doc 24 vertoont een reeks documentaires die naast de technologie ook andere invalshoeken belicht, zoals geboortebeperking en het eten van insecten als alternatieve voedselbron.

Fresco's paradijs 

In de serie Fresco's paradijs trekt hoogleraar Louise Fresco onder het motto 'eten is weten is geweten' de wereld over. Ze bezoekt plekken waar op het gebied van landbouw en voedsel hoopvolle ontdekkingen zijn gedaan, kleine stappen worden gezet of grote ontwikkelingen worden voorbereid. Fresco laat zien wat we kunnen leren van de fouten uit het verleden en benadrukt de noodzaak van de wetenschap en de macht van de consument voor de toekomst.

Uitzending van vijf afleveringen op zaterdag 12 oktober vanaf 13.05 uur
 

How many people can live on planet earth?

In zijn lange carrière als natuurdocumentairemaker zag David Attenborough de wereldbevolking meer dan verdubbelen: van 2,5 miljard mensen in 1950 naar bijna 7 miljard mensen nu. Terwijl in augustus van dit jaar de Chinese regering heeft aangekondigd dat ze de roemruchte éénkindpolitiek wil versoepelen ter bestrijding van de vergrijzing, pleit Attenborough juist voor geboortebeperking. In How many people can live on planet earth?(BBC, 2009) zet hij uiteen dat er grenzen zijn aan de hoeveelheid voedsel die de aarde kan produceren. Dit zal uiteindelijk bepalen hoeveel mensen er op aarde kunnen leven.

Uitzending o.a. op dinsdag 15 oktober om 19.31 uur

Web of Life

Het tweeluik Web of Life (OHM, 2012) volgt de Indiase wetenschapper en landbouwactiviste Vandana Shiva. Ze zet zich in voor de vrijheid van Indiase boeren om hun eigen inheemse zaden te gebruiken. Al jaren protesteert zij tegen de genetisch gemodificeerde zaden die multinational Monsanto in India op de markt brengt met de belofte dat deze een veel hogere opbrengst leveren. Volgens Shiva werken de producten van Monsanto een monocultuur in de hand. Zelf werkt zij aan het cultiveren van vergeten zaden ter bevordering van de biodiversiteit in de landbouw.

Uitzending o.a. op zaterdag 12 oktober om 20.05 uur

Can eating insects save the world?

In landen als Thailand behoren gefrituurde sprinkhanen, miereneieren en tarantula’s allang tot het standaard dieet. In Can eating insects save the world?(BBC, 2013) vraagt Stefan Gates zich af of het eten van insecten een mogelijke oplossing voor het voedselprobleem biedt. Insecten zijn gezond, makkelijk te kweken en per mens op aarde is er zo’n 40 ton aan beestjes beschikbaar. De vraag is alleen: hoe krijg je mensen zover? Want met het eten van kriebelbeestjes heeft Gates zelf ook zichtbaar moeite.

Uitzending o.a. op donderdag 17 oktober om 21.27 uur

Food, Inc.

In de documentaire Food, Inc. (2008) laat regisseur Robert Kenner vooral zien hoe je de wereld niet zou moeten voeden. Hij gaat op zoek naar het 'ware verhaal' achter de façade van  productverpakkingen. Zo stelt hij het misbruik van dieren in de vee industrie aan de kaak en de arbeidsomstandigheden van mensen in vleesverwerkende bedrijven. Hij toont de aanwezigheid van E. Colibacteriën in hamburgers aan, wijst op de machtwellust van sojabonengigant Monsanto en de kans op een diabetesexplosie vanwege goedkope, slechte voeding. Maar hij geeft ook aan dat de consument machtiger is dan men denkt. 

Uitzending o.a. op zondag 13 oktober om 20.20 uur

Lekker Dier

De Andere Tijden-aflevering Lekker Dier(NTR/VPRO, 2001) gaat over het ontstaan van de bio-industrie in de jaren vijftig. Specialisatie, mechanisatie en schaalvergroting moesten zorgen voor productiegroei. Boeren op de arme zandgronden in Brabant en De Peel werden daarom door de overheid aangemoedigd om over te schakelen op bio-industrie. Zo'n twintig jaar later, in de jaren zeventig, ontstond er groeiend verzet van onder andere de actiegroep Lekker Dier tegen dit systeem omdat het dier daarin verwordt tot productiemiddel.

Uitzending o.a. op woensdag 16 oktober om 20.54 uur

Taste the waste

Er is helemaal geen sprake van voedseltekorten, maar wel van gigantische verspilling. Taste the waste(BOS, 2010) reist de wereld over om de oorzaken van voedselverspilling in beeld te brengen en laat zien wat we er aan kunnen doen. Nu gaat meer dan 40 procent van ons voedsel  verloren in de voedselketen. Het tegengaan van dergelijke verspilling zou één van de oplossingen voor het wereldvoedselprobleem kunnen zijn. 

Uitzending o.a. op dinsdag 15 oktober om 21.33 uur


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!




blog comments powered by Disqus