Nieuws
Slurpen, snuiven en walsen met Harold Hamersma
Op reis met Harold Hamersma door het biolandschap van wijnen, dat moet wel een spannende avond opleveren. Helemaal als hij je meeneemt door een speciaal proefexperiment. Oh, en vergeet vooral je kapmes niet.
"Voor jullie staan drie glazen. Het linkerglas is A, de middelste is B en de rechter is C. En nee, ga nou niet balletje, balletje doen, dan klopt het experiment niet meer. Ik schenk jullie drie wijnen in, één biologische, één biologische zonder sulfiet en één gewone wijn. Allemaal dezelfde prijsklasse en dezelfde streek. Ik ga een verhaal vertellen, zo’n minuut of dertig, en jullie proeven, drinken en besnuffelen het glas. Aan het eind kijken we of jullie de gewone wijn eruit kunnen halen. En voor de show staat er water op tafel.” Tot zover het experiment van Harold Hamersma.
Terwijl de aanwezige wijnliefhebbers er lustig op los slurpen, snuiven en walsen verteld Harold op een meeslepende wijze over wijn en het langzaamaan groter en beter wordende assortiment van biologische wijnen. Hierbij kaart hij vooral ook het grote dilemma dat aan dat bij biowijn komt kijken. Want wanneer een wijnboer overgaat op biologisch neemt zijn werk toe, maar zijn inkomen af. De wijnwereld kent daarom voor- en tegenstanders, landen die er al verder in zijn en landen die hierbij achter lopen. Harold belicht in zijn verhaal alle kanten en haalt daar bekenden uit het bio- wijnland als Jasper Vink, Job Seuren en Ricardo van Ede bij. Ook kaart hij het keurmerkprobleem aan, en hier komt het kapmes bij kijken. Want wanneer je de biowijnwereld betreedt, kom je in een jungle terecht. Een jungle vol wildgroei aan termen en keurmerken als ecologisch en biologisch tot aan vin nature of fairtrade. Snap jij het nog?
Acquired taste
En nu weer terug naar de blindproefwijnen. Of we het al weten. Na nog een laatste slurp en snuif worden de meningen gepolst. Het aanwezige publiek blijkt toch een aardige ‘ontwikkelde’ smaak te hebben. Het overgrote deel blijkt het direct bij het rechte eind te hebben en pikken de gewone en biologische wijn zonder sulfiet en zonder twijfelen uit.
Wat Harold zijn lijstje was?
A: Domaine des Vigneaux, 100% syrah uit de Ardeche
B: Domaine des Vigneaux Tandem, een blend van grenache en syrah, ook uit de Ardeche
C: Domaine Grangeneuve, Esprit de grenache, een blend van grenache en syrah, uit de Côtes du Rhône
En wie dacht dat na het proefexperiment de avond over was, komt bedrogen uit. "Ik ga er vanuit dat jullie een acquired taste hebben, dat jullie hier niet komen om te zuipen , maar echt om kennis op te doen. Daarom heb ik nog een toetje meegenomen. Een wijn, als je die ruikt, dan weet je: deze is zo biologisch als de pest. Je ruikt de stal en dat deze wijn volledig gang heeft kunnen gaan. Hij is zes jaar oud een beetje stinky maar oh zo lekker", aldus Harold. Het is een wijn gemaakt van de Bordeaux blend cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc uit Buzet, het zuidwesten van Frankrijk. En hier schenken we graag ons glas nog een keertje mee vol.
Zijn jullie benieuwd hoe Harold deze avond op het FFF heeft ervaren? Volgende week is de uitslag van het experiment en het verhaal van wat hier op het FFF gebeurde te lezen in het NRC Handelsblad.
Tekst: Coline Elbertsen
Foto: Nichon Glerum
Ga terug naar nieuws overzicht
Deel dit nieuws!