Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Er is hoop met keynote-spreker Mark Bittman

Wie alleen nachtmerriescenario's verwachtte tijdens de keynote, kwam zondagavond bedrogen uit. Willen we de strijd tegen overgewicht winnen, moeten we volgens New York Times-columnist Mark Bittman gewoon allemaal een beetje veganistisch worden.  

De mensheid leeft in een tijd waarin voor het eerst meer personen doodgaan aan 'lifestyle diseases' dan aan infectieziektes. Dat maakt ons zowel gezegend als vervloekt als soort, vindt voedselcolumnist Mark Bittman. De volgende uitdaging wordt daarom het uitbannen van de dikmakende suikers, het eten van minder vlees en meer groenten.

Maar hoe gaan we dat doen? De juiste vragen stellen is makkelijk, zei Bittman tijdens zijn keynote, maar het vinden van de juiste antwoorden en oplossingen is een stuk moeilijker. De graag geziene kookboek-auteur bij onder andere The Daily Show had daarom ook geen makkelijke antwoorden paraat, maar wel een handig stappenplan. Allereerst bewust worden van wat voedsel eigenlijk is (dat zijn niet de ongezonde dikmakers) en het transparanter maken voedsel en het productieproces.

En met dat laatste bedoelt Bittman niet alleen het vertonen van gruwelijke taferelen in de bio-industrie. Ook het onthullen dat een fast food-bedrijf zijn werknemers net genoeg betaalt om niet te hoeven zorgen voor een ziektekostenverzekering, laat consumenten volgens hem wel twee keer nadenken of ze een hamburger bij de keten willen eten. Maar waar Bittman vooral op hamert, is het dwingen van lokale of landelijke overheden om nieuwe wetgeving aan te nemen die ongezond voedsel zwaarder belast.

En dat gaat gebeuren, volgens Bittman. De columnist voorspelt dat 'suiker de sigaret wordt van de 21ste eeuw', ook al is wetgeving die suiker in producten aan banden legt op dit moment nog niet succesvol. Met alleen goede bedoelingen komen we er namelijk niet. 

Toch hoeven we geen bergen te verzetten om gezonder te leven. Het enige wat nodig is om ons door cultuur bepaalde dieet ('we worden niet geboren met een voorliefde voor donuts') een klein beetje aan te passen. Wie maar een beetje minder vlees eet en meer groenten - 'en we verschuiven van het ene uiterste van fast food naar dat van het veganisme' -  is al op de goede weg.

En als dat het enige is dat we onze vrienden en familie kunnen meegeven, is dat al een overwinning. Dat maakt de strijd tegen ongezond voedsel en oneerlijke GMO-politiek een stuk hoopvoller en hopelijk makkelijker. De toekomst volgens Bittman is misschien niet rooskleurig, maar ook niet zonder hoop.

Tekst: Hans Klis
Foto's: Mitchell van Voorbergen
 


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!




blog comments powered by Disqus