Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

De Britse voedselproblematiek in Best Before

‘De Britse voedselindustrie is verlamd door hedge funds, bankiers en pensioenfondsen', zegt co-regisseur Guiseppe Cioffo van Best Before. 'Zij hebben de touwtjes in handen. Maar tegenbewegingen zijn op komst. Ik ben hoopvol.’

In Best Before is te zien dat de prijzen van voedsel en basisproducten zoals rijst, graan en maïs maar blijven stijgen en zo zorgen voor een grotere kloof tussen rijk en arm in het Verenigd Koninkrijk (VK). De Britse voedselbank ziet een groeiende vraag naar hulp en de lager opgeleiden kunnen gezonde producten zoals groente en fruit nauwelijks betalen en kiezen daarom voor goedkopere en veelal ongezondere producten. 
 
Volgens de co-regisseur Guiseppe Cioffo worden de prijsstijging aangevoerd door de hoge olieprijzen en speculaties. ‘De problemen zijn groot, heel groot, want alles is in handen van hedge funds, bankiers en pensioenfondsen. Zij speculeren er op los en zorgen zo voor een prijsstijgingen van jewelste.’ De hoge olieprijzen blijken vooral de basisproducten te beïnvloeden: ‘Boeren zijn steeds meer afhankelijk van machines en transportbedrijven om hun voedsel te produceren en te verspreiden. Wordt de olie duurder, dan moet de prijs van graan omhoog.’
 
Toch is er ook een tegenbeweging op komst die Guiseppe hoopvol stemt. ‘Er ontstaan steeds meer initiatieven die zich bezighouden met het herontwerpen van het voedselsysteem. Bijvoorbeeld food boxen - een project waar klanten een krat met groenten uit de buurt krijgen - of daktuinieren en boerenmarkten. 'We moeten leren en onderzoeken hoe we grenzen kunnen verleggen om gezond voedsel beschikbaar en betaalbaar te maken voor iedereen. Juist ook die groep lager opgeleiden.’ En die taak ligt volgens hem op dit moment bij de burger. Want de Britse overheid wil zich er niet mee bemoeien en de retailers hebben maar één doel voor ogen: geld. 
 
Tekst: Sanne Kouters
Foto's: Kristel Hegeman 


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!




blog comments powered by Disqus