Weblog
Een ode aan design
Door: Helen Kranstauber. Als in september de tomaten rood kleuren, de oogstfeesten worden georganiseerd en de scholen weer beginnen, kan ik altijd maar aan één ding denken: het is bijna oktober. En oktober betekent een bezoek aan de Dutch Design Week in Eindhoven! Mijn favoriete uitstapje van het jaar. Een must voor iedereen die geïnteresseerd is in design, duurzaamheid en...voedsel!
Hoogtepunt van elke Dutch Design Week is zonder twijfel de Graduation Gallery. Het is altijd mijn eerste halte van een drukke en volle dag Eindhoven. Een nieuwe lichting jonge designers van de Dutch Design Academy exposeren hier hun afstudeerwerk. De imposante en uitgebreide expositie geeft je elk jaar weer een frisse kijk op de toekomst. Het is interessant om te zien hoe de studenten onze veranderende wereld gebruiken als inspiratiebron voor hun werk. De schaarste van grondstoffen, overconsumptie, verspilling, verdwijnende ambachten en de de industrialisatie van ons eten vormen het uitgangspunt van vele designs. Een Do It Yourself wijnbrouwset, opbergsystemen voor groente en fruit, mobiele moestuinen voor de buurt en een verwerkingssysteem voor oude citrusschillen zijn een antwoord op deze vaak complexe vraagstukken. Design biedt ons nieuwe denkrichtingen en
oplossingen, buiten de gebaande paden.
Vorig jaar ontmoette ik in Eindhoven Noeskja Klomberg. Tussen wat balen stro en een berg groenten stond ze daar met een eigen ontworpen jutentas. Als afstudeerproject bedacht ze het concept Voedseljutters, een project dat zorgt voor een verbinding tussen stad en land. Voedseljutters kopen een abonnement waarmee ze, gewapend met jutentas, de achtergelaten oogst van het boerenland rapen. De te kleine en te grote aardappelen, niet opgepikt door de oogstmachine, liggen daar voor het oprapen. Een plus een is twee! Een fantastisch idee om voedselverspilling tegen te gaan en de band tussen consument en boer te versterken. Afgelopen jaar waren we blij haar te mogen ontvangen als een van de voedselstrijders tijdens #FoodforChange op het Food Film Festival.
En er was meer aandacht voor design op de afgelopen editie van het Food Film Festival. Ons Peas of Art programma gaf een overzicht van werken waarin zowel de schoonheid van eten als oplossingen voor voedselvraagstukken werden belicht. Zo liet het project ‘save food from supermarket' van Jihyun David ons kennismaken met vergeten groenten. Hoe gezond ze zijn en wat je er mee kan. Tomm Velthuis bedacht TOK, een hakmes dat je aankijkt. Want "Je hebt alleen het recht vlees te eten als je het zelf durft te slachten”, zei de vader van Tomm altijd. Maar Tomm durfde geen beest te slachten en ontwierp daarom tijdens zijn studie het confronterende hakmes. Het zorgt voor een directe link tussen de dood van een dier en het eten van vlees, om mensen bewust te maken van wat ze eten.
En aan deze bescheiden verkenningstocht over de relatie tussen voedsel en design geven we deze zomer een vervolg. Op uitnodiging van Premsela (Nederlands Instituut voor Mode en Design) organiseert het Food Film Festival deze zomer drie themadagen tijdens de expositie De Etende Mens in het Designhuis in Eindhoven. In deze tentoonstelling staat de relatie tussen voedsel en design centraal. Welke ontwerpoplossingen kunnen vormgevers aandragen voor de noodzakelijke veranderingen in onze voedselketen? Een tentoonstelling als deze ziet het Food Film Festival natuurlijk maar al te graag! Niemand minder dan Marije Vogelzang is curator van de tentoonstelling. Zij selecteerde voor deze tentoonstelling het beste en meest intrigerende werk uit binnen- en buitenland.
Do it yourself wijnbrouw set door Sabine Marcelis | Save Food door Jihyun David | De schillendroger van Rianne Koens |
TOK van Tomm Velthuis | Mobiele moestuinen van Gionata Gatto | Voedseljutter Noesjka Klomberg |
Het Food Film Festival heeft een aantal mensen gevraagd deze zomer te bloggen over voedsel en design. Hou onze website dus in de gaten.
Kijk hier voor meer informatie over het Food Film Festival programma in Designhuis Eindhoven.
Ga terug naar het weblog overzicht
Deel deze weblog!