films
Jiro, Dreams of Sushi NL première
Documentaire | David Gelb | Japan | 2010 | 83 min | Japans | Engelse ondertitelingVoorstelling: zaterdag 17 maart 15:00 | SK/2
De 85 jarige Jiro Ono maakt al 45 jaar lang sushi in zijn restaurantje met slechts tien zitplaatsen in een Tokyo’s metrostation. Met typisch Japanse, nietsontziende toewijding maken hij en zijn team er – volgens velen – de allerbeste sushi ter wereld.
Jiro is een shokunin, een ambachtsman die zijn werk elke dag herhaalt teneinde perfectie te bereiken. Dat is geen gemakkelijke taak, zeker ook niet voor Jiro’s team. Het werken in de keuken van het minuscule, drie Michelin sterren-houdende Sukiyabashi Jiro is een aaneenschakeling van nauwgezette stappen. Geen beweging teveel, alles is het resultaat van bewust genomen beslissingen.
Jiro’s oudste zoon Yoshikazu is al vijftig, maar werkt na tientallen jaren nog steeds onder de meedogenloze precisie van zijn vader. Dat is zijn taak als oudste zoon en hij is er dankbaar voor. Maar gemakkelijk is het niet. Wie bij een sushimasterchef als Jiro in de leer wilt, moet een lange adem hebben en tegen een beetje mishandeling kunnen. In het begin mogen de leerlingen alleen de warme handdoekjes die de gasten bij binnenkomst krijgen, bereiden. Het water is gloeiend heet en brandt de handen – typisch Japanse zelfopoffering. Maar tot ze een perfect handdoekje kunnen maken, raken ze geen vis aan. Sommige leerlingen geven na één dag al op.
In Jiro, Dreams of Sushi krijgen we twee bijzondere inzichten. Ten eerste in de traditionele Japanse cultuur. Het streven naar perfectie, het wegcijferen van jezelf op weg daarnaartoe en het niet tonen van trots bij het bereiken daarvan zijn ronduit fascinerend.
Het tweede inzicht is in de werkelijke wereld van sushi. Waar het sushi wereldwijd meer en meer een verschrikkelijk fast food product aan het worden is, laat Jiro, Dreams of Sushi zien dat echte sushi het tegenovergesteld daarvan is. ‘All you can eat sushi’ staat diametraal tegenover de absolute finesse die Jiro en zijn team aan ingetogen vakmannen voor je klaar zetten. En die finesse is prachtig in beeld gebracht.
Daarnaast kan je in de workshop Waddenzee & Wasabi leren hoe je zelf verantwoorde sushi kan maken met goed gevangen, lokale vis!
Deel deze film