Nieuws
Geslaagde avond in Designhuis
Afgelopen zaterdag organiseerde het Food Film Festival de eerste van een reeks themadagen in het Designhuis in Eindhoven. Deze eerste dag stond in het teken van Food Design, met een film, lezing en een bijzonder diner o.l.v. Gilbert Kolff.
Het Food Film Festival maakt deze zomer haar eerste uitstapje buiten
Amsterdam. Tijdens de tentoonstelling De Etende Mens programmeert het Food Film Festival drie themadagen met films, lezingen en lekker eten. En dat bleef niet onopgemerkt. Ongeveer honderd mensen
verzamelden zich afgelopen zaterdag in het Designhuis in Eindhoven voor
de door het Food Film Festival geprogrammeerde Food Design dag. De
middag begon met de bijzondere en intrigerende film Food Design (2008)
van het Oostenrijkse duo Martin Habelsreiter & Sonja Stummerer. In deze film laat het duo op visueel aantrekkelijke wijze zien hoe als
ons eten is vormgegeven. Van geur tot kraak en van smaak tot structuur,
overal wordt over nagedacht. Wist jij bijvoorbeeld dat er laboratoria
zijn waar mensen de 'rekbaarheid' van ons eten meten? Of dat er
ontwerpstudio's zijn waar je in dienst kan treden als 'Chocolade
Developer'? Een film die aanzet tot nadenken over de maakbaarheid en
echtheid van ons eten en tegelijkertijd ook de smaakpapillen in werking
zet!
Na de film was het woord aan curator van de tentoonstelling Marije
Vogelzang. Als eetontwerpster is zij al jarenlang actief op het gebied
van voedsel en design. Zij ontwerpt, zoals in de film, niet zozeer het
eten, maar houdt zich liever bezig met de activiteit van het eten zelf.
"Iedereen eet en dus kan ik iedereen aanspreken met mijn werk". Hoe ze
dat doet liet ze zien met een uitgebreide presentatie van haar werk. Zo
bedacht zij onder andere een wit begrafenisbuffet, groentensieraden voor
kinderen en nieuwe variaties voor vleesvervangers. Zeer divers,
prikkelend en persoonlijk werk, waarin we allemaal wel iets herkennen. Marije Vogelzang liet op deze
manier zien dat het niet alleen draait om het vormgeven van ons eten,
zoals de film Food Design zo mooi belichtte, maar dat het werkwoord
eten ook de nodige aandacht verdient. En daarover heeft ze vragen
genoeg. Waarom eten we alleen vleesvervangers die ons doen denken
aan echt vlees? Kunnen we mensen die zijn opgegroeid in de
hongerwinter het kwalijk nemen dat ze aardbeien willen eten in de winter?
Waarom belonen we onze kinderen met snoep? Waarom hebben we geen
problemen met het eten van garnalen maar wel met het eten van insecten? Marije Vogelzang pretendeert niet de oplossingen en antwoorden
te hebben op al deze vragen, maar wil als ontwerpster wel bijdragen aan
deelantwoorden, in de vorm van belevenissen, concepten en haar
onuitputtelijke nieuwsgierigheid. Op deze manier hoopt zij eten, en dus
de daad van het eten, als maatschappelijk thema, maar ook als
designdiscipline (Eating Design) op de kaart te zetten.
De twee disciplines Food Design en Eating Design kwamen mooi samen in
het driegangen diner dat na de film en lezing werd geserveerd in de oude
Raadzaal van het Designhuis. De getalenteerde chef Gilbert Kolff liet zich inspireren
door de film en ging voor het menu uit van het principe 'de
maakbaarheid van ons eten'. Van herkenbaar en natuurlijk naar gemaakt
en onherkenbaar. Als eerste gang serveerde Gilbert een prachtige
kleurrijke salade van seizoensgroenten en bloemen. Deze salade moest
door de gasten zelf worden afgemaakt met een plukje verse kruiden. Ontwerper Thijs Ewalts had speciaal voor deze avond zijn rondrijdende plantenbakken (Automous Plants) meegenomen. De tweede
gang werd opgediend nadat bloemen en kaarsen van tafel waren verwijderd.
'De ontwikkelingen die we zien in wat we tegenwoordig eten, steeds minder natuurlijk en steeds meer gemaakt voedsel, zien we ook in hoe we eten. We nemen steeds minder de tijd om samen te eten, het moet vooral snel en makkelijk, en dus eten we regelmatig voor de tv, zonder gezelligheid of aandacht voor elkaar' vertelde Fleur Derogee van het Food Film Festival. En zo
aten de gasten als tweede gang een op een visstick geïnspireerde en van
vleesvervanger Beeter gemaakte stick, met bloemkool en gevulde ui. Als dessert kregen de
gasten een glas water met een vitaminen bruistabletje. Eigenlijk alles wat we nodig hebben. Eten we dan allemaal astronautenvoer in
de toekomst? Wij als Food Film Festival hopen van niet! Want eten is en
blijft iets heel bijzonders. Het is naast een eerste levensbehoefte ook
datgene dat onze wereld vormt en datgene dat mensen bij elkaar brengt.
Daarnaast biedt eten zo'n enorme bron van mooie verhalen, die blijven we
jullie graag vertellen!
Kijk voor meer foto's op onze Facebook
Op zaterdag 25 augustus organiseert het Food Film Festival in het Designhuis de tweede themadag met als thema: VTLEKKER! Over de (nieuwe) snackcultuur. Op zaterdag 29 september sluiten we af met de derde en laatste themadag 'ALLES MOET OP' waarin voedselverspilling centraal staat. Hou onze website in de gaten!
Het Food Film Festival programma in het Designhuis in tot stand gekomen i.s.m. Premsela (Nederlands Instituut voor Design en Mode)
Ga terug naar nieuws overzicht
Deel dit nieuws!