Nieuws

Dit is de website van het Food Film Festival 2012. De website van de 2013 versie vindt je hier: http://www.foodfilmfestival.nl
klik op de foto voor een vergroting

Brood bakken bij Hartog

Bakkerij Hartog is een fenomeen in Amsterdam. Fred, de eigenaar heet ons van harte welkom en maakt eigenlijk direct duidelijk dat brood bakken helemaal zo moeilijk niet is.  Belangrijker is de geur die hier in de bakkerij hangt; altijd die van vers brood en zweet van het harde werken.

Ambachtelijk brood en volkorenbrood lijkt een ware hype te zijn. Anno 2012 willen we weer terug naar authenticiteit en ambacht. Hype of niet, Fred vertelt al meteen dat ze hier al jarenlang (sinds 1896) op dezelfde wijze dit overheerlijke brood bakken. Met slechts 4 ingrediënten waaronder de beste tarwe uit de Beemster, gist, water en een klein beetje natuurlijk zout.

Na de korte intro gaan de deelnemers lekker snel zelf aan de slag. Na het zelf malen van tarwe worden de ins en outs van het kneden uitgelegd en onder de deelnemers zit de soepelheid snel in de vingers! We leren waarom kneden zo belangrijk is; de vezels moeten hechten en zo worden de gluten gecreëerd. Dit geeft dan weer de luchtigheid en kleine gaatjes in het brood waar de smaak uiteindelijk om draait. Fred; ‘Het is geen tovenarij maar met deze 4 ingrediënten kun je wel een prachtig product maken. Wij doen nog alles met de hand, niks machinaal en vinden het belangrijk te weten waar je eten vandaan komt en wat erin zit.’

Hier draait het om vakmanschap en dat proeven we! Met recht noemen we het volkorenbrood van Hartog ‘omfietsbrood’.


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!




blog comments powered by Disqus