Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

Drie dagen lang de beste, interessantste en leukste films over eten. Tijdens het Food Film Festival worden meer dan 20 films vertoond, in elk denkbaar thema. Geïnspireerd op de films zijn er het hele weekend verschillende kookworkshops te volgen. Zo kan je na het kijken van de film The End of the Line leren Koken met Bijvangst of onder leiding van Harold Hamersma een masterclass wijn volgen na de film Bottle Shock. Tickets voor zowel films als workshops zijn te verkrijgen via deze site en vanaf 17 maart te koop bij de kassa van Studio/K.


Bananas!

Documentaire | Frederik Gerten | Zweden | 2009 | 80 min
zaterdag 19 maart 19:00 | SK/1

Bananas! volgt de inspanningen van een letselschadeadvocaat die een groep Nicaraguaanse landarbeiders vertegenwoordigt in hun rechtszaak tegen Dole Food Company. Die reusachtige Amerikaanse fruitproducent zou zijn werknemers hebben blootgesteld aan gevaarlijke pesticiden.

Q&A met Elise Montano van FairFood International 

Basilicum & Brandnetels (NL SHORTS)

Speelfilm | Leyla Everaers | Nederland | 2007 | 24 min
Voorstelling 1: zaterdag 19, 17.30 in SK/1
Voorstelling 2: zonzondag 20, 20.00 in SK/2

De jonge Julie is een hartstochtelijke kok die de gasten in het eethuisje van haar moeder heerlijk huiselijke gerechten voorzet. Alles gaat goed tot haar lang verdwenen vader plotseling opduikt.


Black Gold

Documentaire | Marc Francis, Nick Francis | Engeland | 2006 | 78 min
Voorstelling 1: vrijdag 18, 17.30 in SK/2
Voorstelling 2: zaterdag 19, 16.00 in SK/2

Wat is een betere manier om je dag te beginnen dan een lekker bakje troost? Koffie: de wereld kan er geen genoeg van krijgen. In de wereldwijde koffie-industrie gaat in ruim 80 miljard dollar per jaar om. Maar ondanks dat , leven veel koffieboeren op de rand van de armoede.

Q&A met Mieke van Reenen van de Tropical Commodity Coalition

Bloed

Documentaire | Dinanda Luttikhedde & Nelleke Koop | Nederland | 2010 | 18 min
zaterdag 19 maart 15:30 | SK/1

Dinanda Luttikhedde en Nelleke Koop volgden de kunstenaars Sjef Meijman en Elles Kiers met een van hun varkens naar het slachthuis, waar ze hun dierbare Bom lieten afmaken. Drie dagen later haalden ze Bom in twee helften op, om het slachten vanaf daar eigenhandig voort te zetten. In de film zien we hoe het levende dier verandert in een worst om uiteindelijk in de mond van de mens te verdwijnen.

Bottle Shock

Speelfilm | Randall Miller | VS | 2008 | 110 min
zondag 20 maart 13:30 | SK/1

Goede wijn kan tegenwoordig net zo goed uit Californië als uit Frankrijk komen. Maar dat is niet altijd zo geweest. De speelflim Bottle Shock gaat over de Californische perfectionist Jim Barrett en diens zoon Bo die op verzoek van de stijve Brit Steven Spurrier meedoen aan een blinde proeverij in Parijs. Eigenlijk is iedereen overtuigd van de Franse suprematie, de Franse juryleden niet in de minste plaats. Maar het kan verkeren...

De smaak van de ziel

Documentaire | Robbert Kiem Hwat So | Nederland | 2010 | 55 min
vrijdag 18 maart 18:00 | SK/1

Wat is smaak? Filmmaker Robbert Kiem Hwat So stelde deze filosofische vraag aan drie mannen die het kunnen weten: voormalig topchef Cees Helder van sterrenrestaurant Parkheuvel en diens opvolger Erik van Loo, maar óók de man die de sterren uitdeelt, komt aan het woord. 

Q&A met Erik van Loo chefkok van Restaurant Parkheuvel

Eeuwige Moes

Documentaire | Catherine van Campen | Nederland | 2007 | 53 min
zaterdag 19 maart 14:00 | SK/2

Er groeit meer onder de zon dan enkel de bloemkolen, spruiten en aardappelen die je bij de supermarkt kan vinden. Eeuwige Moes vertelt het verhaal van bijzondere gewassen en meesterteler Ruurd Walrecht die zijn leven wijdde aan het verzamelen ervan. ' Vergeten groenten' in het kwadraat!

El Bulli: Cooking in Progress

Documentaire | Gereon Wetzel | Duitsland | 2010 | 108 min
zaterdag 19 maart 21:00 | SK/1

Lekker koken kan heel simpel zijn. Maar de Spaanse sterrenchef Ferran Adrià kookt het liefst zo ingewikkeld mogelijk. Hij heeft er zijn levenswerk van gemaakt op het hoogste niveau te koken. En niet zonder resultaat: zijn restaurant El Bulli in Catalonië wordt als een van de beste restaurants ter wereld beschouwd en Adrià wordt algemeen gezien als de beste en meest innovatieve chef ter wereld.

Food Design

Documentaire | Martin Habelsreiter & Sonja Stummerer | Oostenrijk | 2008 | 52 min
zaterdag 19 maart 12:30 | SK/2

De natuur voorziet in een enorm rijke variatie in vorm, substantie, kleur en smaak voor ons voedsel, maar de mens is niet tevreden. Als enige diersoort ontwerpt de mens zijn eten. Dat maakt het lekkerder. Food Design is een verbijsterende reis langs een duizelingwekkende hoeveelheid 'dat wist ik niet!' momenten over ál je dagelijkse eten. Ook dat wat je níet eet.

Goddelijk Varken

Documentaire | Hans Dortmans | Nederland | 2010 | 55 min
zaterdag 19 maart 15:30 | SK/1

Het biggetje Dorus wordt aan het begin van Goddelijk Varken krijsend meegenomen door Gerard Zwetsloot. Gelijk heeft-ie, zou je zeggen, want Zwetsloot is slager. In Goddelijk Varken zien we hoe de afstand tussen een leuk varken en een lekkere karbonade kleiner is dan we dachten.

Q&A met filmmaker Hans Dortmans 

Grown in Detroit

Documentaire | Mascha Poppenk and Manfred Poppenk | Nederland | 2010 | 60 min
zondag 20 maart 13:00 | SK/2

Documentaire over een bijzondere school in Detroit waar tienermoeders leren hun eigen groenten te verbouwen. In het door de economische crisis geteisterde Detroit is veel braakliggend terrein. Ruimte genoeg voor grootschalige "Urban Gardening".

Hunger

Documentaire | Karin Steinberger en Marcus Vetter | Duitsland | 2009 | 90 min
zondag 20 maart 18:00 | SK/1

Nooit in de geschiedenis produceerde de mensheid zoveel eten. Maar er waren ook nog nooit zoveel mensen met honger. Hoe kan dat? En wat betekent het om honger te hebben? Hunger laat in vijf verschillende landen mensen aan het woord die geen dag goed te eten krijgen.

Q&A met Evelijne Bruning van The Hunger Project

Iranian Cookbook

Documentaire | Mohammed Shirvani | Iran | 2010 | 72 min
zondag 20 maart 15:00 | SK/2

‘Zo lang als een Iraanse vrouw ademt, moet ze koken voor haar man en kinderen’, schampert de tante van filmmaker Mohammed Shirvani maar met pretoogjes. Maar ze meent het wel. Iranian Cookbook is een uitzonderlijke inkijk in de Iraanse keuken en daarmee in de Iraanse cultuur. Terwijl zes huisvrouwen van verschillende generaties de maaltijd bereiden, vertellen ze over hun keukengeheimen, hun leven, hun mannen en de laatste roddels.

Jaffa, The Oranges Clockwork

Documentaire | Eyal Sivan | Israel, Frankrijk, België, Duitsland | 2009 | 88 min
zondag 20 maart 17:30 | SK/2

De Jaffa-sinaasappel is het symbool van het zionistische ideaal en de staat Israël geworden, maar dat is niet altijd zo geweest. In dit politieke essay wordt de symbolische waarde van voedsel onderzocht. En voor de Palestijnen symboliseert het rijke citrus niet succes, maar het verlies van hun thuisland en vernietiging.

Met Jaffa-hapje uit kookboek Arabia van Merijn Tol en Nadia Zerouali 

Kings of Pastry

Documentaire | Chris Hegedus, D. A. Pennebaker | VS, Engeland | 2009 | 86 min
zaterdag 19 maart 12:00 | SK/1

Patisserie maken blijkt een topsport. De beste patissiers ter wereld komen jaarlijks bijeen om te proberen een 'Collar' te bemachtigen. Daarmee treden ze toe tot het selecte gezelschap van allerbeste taartenbakkers van de wereld - het zal je ding maar zijn. In Kings of Pastry volgen we de kandidaten tijdens hun ontwerpsessies, hun militair aandoende trainingen en uiteindelijk tijdens de bijna sadistische wedstrijd.

Leven met minder (NL SHORTS)

Documentaire | Isabel Meloen | Nederland | 2010 | 18 min
Voorstelling 1: zaterdag 19, 17.30 in SK/1
Voorstelling 2: zondag 20, 20.00 in SK/2

Roeiers op een topsportdieet, een boerin die alleen nog biologisch eet en twee dumpster divers die nog goed voedsel uit de vuilnisbak redden. De korte documentaire Leven met minder schetst portretten van mensen die drastische maatregelen in hun voedselconsumptie hebben genomen.


Oma Albers, één boon (NL SHORTS)

Documentaire | Niels Albers | Nederland | 2010 | 24 min
Voorstelling 1: zaterdag 19, 17.30 in SK/1
Voorstelling 2: zonzondag 20, 20.00 in SK/2

De oma van filmmaker Niels Albers heeft in de oorlog in een Jappenkamp gezeten. Toen hij nog klein was vertelde ze hem eens dat ze er één boon had gevonden: die was heerlijk. Albers maakte deze korte documentaire over die indrukwekkende herinnering aan echte honger.


Smakelijk eten!

Documentaire | Walther Grotenhuis | Nederland | 2011 | 90 min
vrijdag 18 maart 20:45 | SK/2

Wel of niet die boontjes uit Kenia voorschotelen aan je gasten? En een tropisch garnaaltje uit Azië als amuse? Wel zo chique. Smakelijk Eten! laat zien welke gevolgen ons consumptiepatroon heeft op producerende landen als Brazilië, Kenia en de Filippijnen.

Taste the Waste

Documentaire | Valentin Thurn | Duitsland | 2010 | 45 min
zaterdag 19 maart 14:15 | SK/1

Supermarkten praten er liever niet over: tonnen en nog eens tonnen nog uitstekend voedsel die jaarlijks worden weggegooid. Maar de moderne consument is geconditioneerd om alleen perfecte waar te eten. Taste the Waste geeft een ontluisterend beeld van de effecten die winstmaximalisatie, het hebben van een verstoord beeld van eten en houdbaarheidsparanoia hebben op een van de meest verkwistende menselijke bezigheden: het weggooien van eten waar niets mis mee is.

The End of the Line

Documentaire | Ruppert Murray | Engeland | 2009 | 82 min
zondag 20 maart 15:45 | SK/1

Na het zien van The End of the Line kijk je heel anders aan tegen het enorme aanbod van vis dat dagelijks op de markt beschikbaar is. Deze documentaire laat namelijk zien dat het helemaal niet zo goed gaat met onze vis. Wereldwijd sterven vispopulaties uit en moeten vissers op zoek naar een andere baan.

The past as future

Documentaire | Ton van Zantvoort & Annerose Langeveld | Nederland | 2011 | 15 min
zaterdag 19 maart 14:00 | SK/2

Voor het eerst in de geschiedenis wonen er meer mensen in steden dan op het platteland. Door industrialisering en centralisering hoeft niet iedereen zich meer bezig te houden met het verzamelen van voedsel. Dat is fijn, want werken op het land is zwaar. Sommige mensen verlangen echter terug naar het zelfvoorzienende leven van vroeger. Sommigen geloven zelfs dat deze manier de toekomst heeft.

Under the Green Sun

Documentaire | Chantal Lasbat | Frankrijk | 2009 | 52 min
zondag 20 maart 20:30 | SK/1

Het idee dat de activiteiten van de mens de wereld uitputten vat steeds meer post. Tegelijkertijd willen steeds meer mensen daar wat aan doen. Under the green sun gaat over de nieuwe culturele praktijk. Een praktijk die vooralsnog als avant-garde, alternatief en idealistisch gezien wordt, maar steeds meer realiteit wordt.

Vreemd Bloed

Speelfilm | Johan Timmers | Nederland | 2009 | 86 min
zaterdag 19 maart 20:30 | SK/2

Al generaties lang slachtten de voorvaderen van Jere koeien, om hun vlees vervolgens in de slagerij te verkopen. Jere’s vader is een stereotype slager die zijn vee ook zelf doodt en slacht en hij wil dat Jere ook slager wordt. Maar Jere is anders dan zijn broers: hij houdt van het leven op een manier die zijn vader tot razernij drijft. Speelfilm over opgroeien onder een dominante vader, de veranderende wereld van de jaren ’60 - '70 en de schoonheid versus de verschrikking van het slachten van dieren.

We Feed the World

Documentaire | Erwin Wagenhofer | Oostenrijk | 2005 | 96 min
zaterdag 19 maart 18:30 | SK/2

Een absolute must-see op het Food Film Festival. Deze populaire Oostenrijkse documentaire geeft een kijkje in de keuken van de grootschalige voedselproductie en is een ware eye-opener die doet beseffen wat er allemaal schuilt achter je dagelijkse boodschappen.