College van Teun van de Keuken
90 minzondag 20 maart 13:00
Op vakantie in het buitenland smaakt altijd alles lekkerder. Franse kazen, Portugese sardientjes, simpele gerechten die de vakantieganger doen verzuchten: 'Waarom kan dit niet in Nederland...' Maar is het echt alleen de ondergaande zon, de Middellandse zee en de fonkelende rosé die de smaak op dat moment zo bijzonder maakt? Nederland heeft, meer dan andere Europese landen, een geschiedenis van industriĆ«le, grootschalige landbouw. Het is een bekend verhaal dat de Nederlandse landbouw produceert om te exporteren. In Nederland zijn de beste producten bestemd voor de buitenlandse markt. Nederlanders geven blijkbaar niet om kwaliteit, maar om goedkoop. Daarbij moeten producten vooral ergens op lijken, maar hoeven het niet te zijn. De meest tot de verbeelding sprekende fragmenten uit de Keuringsdienst van Waarde spelen met dit thema: hoezeer we dagelijks voor voor de gek gehouden worden in de supermarkt. Zoals de olijven waar geen pepertjes in zitten, maar pimentpasta. Niet lekkerder, maar wel goedkoper! De trotse fabrikant in ItaliĆ« roept uit: 'Ja, maar dat willen jullie toch, in Nederland?'
Tijdens het college op het Food Film Festival zullen een aantal favoriete fragmenten van de Keuringsdienst van Waarde voorbijkomen, en zal Teun van de Keuken verder ingaan op de vraag welke rol eten speelt in de Nederlandse cultuur. Ambachtelijke producenten worden in Nederland het leven zuur gemaakt met stapels in te vullen formulieren en strenge eisen van de Voedsel en Waren Autoriteit. Dat is de invloed van Brussel, word er gezegd. Maar is dat zo? Stel de vragen die je nooit hebt kunnen stellen aan Teun van de Keuken zelf.
Meld je hier aan voor dit event op facebook!