Bezoekerverslag: een wilde in de keuken
Bram Wits volgde de workshop Koken met Bijvangst onder leiding van DP Arkenbout, de favoriete vischef van de Youth Food Movement. Een bezoekersverslag:
De roem van DP was mij al ter oren gekomen. Een echte vent. Een ruwe
bolster. Bovenal een chef met enorme passie voor koken, vaak met
producten uit de zee. Nu hij zijn eigen tent in Zeeland heeft gesloten
(enorm jammer!) gaat hij aan de slag met nieuwe uitdagingen. Eén
daarvan: workshops. Een betere plek dan het Food Film Festival is daarvoor
natuurlijk niet denkbaar. Dus daar gingen we, koken met bijvangst. Het
was zondagmiddag 18.00 uur terwijl het festival voorzichtig tegen haar
einde liep.
Een gemĂȘleerd gezelschap verzamelde zich om DP en begon vol goede moed de drie verschillende recepten te lezen. Er ontstond een korte maar interessante discussie over wat bijvangst nu eigenlijk precies is. Conclusie: dat ligt aan locatie en tijd. Alle vangst is echter de moeite waard om iets moois mee te doen.
DP begon vervolgens in de stijl die hij de hele workshop vol zal houden: chaotisch, binnensmonds maar vooral gezellig en gepassioneerd. Garnalen werden gepeld, prei, wortel en venkel werd gesneden. Terwijl wij de kunst ook bij elkaar af probeerden te kijken deed DP een verwoede poging alle partijen met zijn kennis en tips te bedienen.
Het resultaat was een gezellige chaos waarin de glaasjes wijn overal vandaan leken te komen en de vis op een gegeven moment letterlijk door de lucht vloog. Geweldig. Wat blijft hangen is de liefde voor mooi en echt eten: "Met bagger olie kan je geen fatsoenlijke aioli maken”, "Als je wilt weten of de vis goed is moet je er gewoon aan voelen. Je neus er insteken” en "Liever geen vis dan oude vis” waren slechts enkele levenslessen die wij terloops meepakten afgelopen zondag.
Ik liep naar buiten na lekker te hebben gegeten, leuke mensen te hebben gesproken en oprecht anders naar mijn eten te zijn gaan kijken. Het was voor mij, kortom, representatief voor het gehele festival. Dank daarvoor aan DP en alle mensen die dit weekend mogelijk maakte.