BANANAS! met Fairfood International
De film Bananas! is niet onomstreden. In de VS heeft het bedrijf Dole, waar de film grotendeels over gaat, zelfs geprobeerd vertoningen van de film tegen te houden. Op zaterdagavond wordt de kritische documentaire vertoond voor bezoekers van het Food Film Festival en vervolgens toegelicht door Elise Montana, researcher bij Fairfood International.
Het verhaal van de film begint in een
kantoor in Los Angeles waar letselschadeadvocaat Juan 'Accidentes'
DomÃnguez bezig is met de voorbereiding van zijn zaak tegen de grote
fruit mutinational Dole Food Company. De zaak is aangespannen door
een tiental voormalig werknemers van het bedrijf die in de jaren '70
op bananenplantages in Nicaragua, zijn blootgesteld aan gevaarlijke
pesticiden, waarvan ze uiteindelijk onvruchtbaar zijn geworden.Gedurende de hele film volgen we de strijd van DomÃnguez voor een schadevergoeding voor de oud-werknemers van Dole.
Na de film is Elise Montana, van Fairfood International aanwezig om in een Q&A sessie de film toe te
lichten en vragen vanuit het publiek te beantwoorden. Fairfood
International is een lobby organisatie die streeft naar duurzamere
voedselketens en bananen is een van de producten waar de organisatie
zich in haar werk op richt. De problemen uit de jaren '70 en '80
die worden getoond in Bananas! zijn volgens Elise namelijk niet
alleen maar problemen uit het verleden. Nog steeds worden er veel
pesticiden gebruikt op bananenplantages die schadelijk zijn voor mens
en milieu.
Andere problemen die spelen in de bananen sector zijn bijvoorbeeld 'tax evasion' (het betalen van zo min mogelijk belasting door middel van creatieve constructies en het gebruik maken van belastingparadijzen) en het feit dat werknemers het recht ontnomen wordt om lid te worden van een vakbond. Door middel van lobby richting grote bedrijven als Dole, Del Monte en Chiquita, probeert Fairfood dit soort misstanden op de agenda van deze multinationals te krijgen en ze aan te sporen om duurzamer te ondernemen. Bedrijven staan er, zo blijkt uit het verhaal van Elise, nog lang niet altijd voor open, maar Fairfood krijgt wel steeds beter een voet tussen de deur.
Als tip voor ons als consumenten geeft Elise ons mee om in de supermarkt erop te letten of bananen gecertificeerd zijn. Bijvoorbeeld de Fair Trade certificering, waarbij onder andere veel aandacht is voor 'smallholders' (kleine boeren) in de keten, is een goede keuze als we voor het schap staan. Op deze manier kunnen ook wij als consumenten bijdragen aan een duurzamere teelt van bananen.