Food Film Festival: Dag 1
Het was een vroege ochtend, of liever gezegd een late nacht, voor het
team van het Food Film Festival. Tot in de vroege uurtjes en vanaf het
eerste ochtendgloren werd er in Studio/K gewerkt aan het opbouwen van de
festivallocatie. Alles werd klaargezet voor de indrukwekkende opening. Dag één, een groot succes.
De hele dag was er flink gesjouwd. Het restaurant werd ingericht, filmzalen klaar
gemaakt en decorstukken aan plafonds bevestigd. Aan de gevel van het
pand aan het Timorplein verscheen een gigantische bestek-set. In de
keuken waren de koks onder leiding van chefs Jamie & Oliver en Joris
Bijdendijk al vroeg in de weer om alles op tijd klaar te hebben voor
het begin van het diner aan het eind van de middag.
Maar het resultaat is er dan ook een op trots op te zijn, al zeggen we
het zelf. Het Food Film Festival heeft Studio/K overspoeld, letterlijk
en figuurlijk. Niet alleen zijn overal in het pand de stijl en het
beeldmerk van het festival terug te vinden, vanaf een uur of vijf
stroomden ook de eerste, échte Food Film Festival-gasten naar binnen.
Daar werden ze verwelkomd door onze geweldige vrijwilligers en door de
initiatiefnemers van de Slow Food Finder, een nieuw initiatief om
verkooppunten van duurzaam eten in kaart te brengen, die nog het hele
weekend op het festival te vinden zal zijn.
De films op de eerste avond waren, op een paar kaartjes na, helemaal
uitverkocht en ook het restaurant deed goede zaken. Na wat kleine
problemen met het ticketsysteem liep alles binnen no-time weer op
rolletjes. Met name de nieuwe Nederlandse film De Smaak van de Ziel viel
erg in de smaak bij het publiek. Wat ongetwijfeld nog eens extra
versterkt werd door de aanwezigheid van regisseur Robbert Kiem Hwat So en chefkok (en
onderwerp van de film) Erik van Loo voor een Q&A-sessie onder leiding van FFF-huisschrijver Janno Lanjouw.
Vanaf half acht was de theaterzaal open voor de genodigden die
uitverkoren waren om de officiƫle opening van het festival bij te wonen.
Een verslag van de opening vind je hier. Na afloop van de schitterende
openingsfilm Goddelijk Varken werden de gasten nog getrakteerd op een
zinsbegoochelende show van Ramana (oud-winnaar van het tv programma De
Nieuwe Uri Geller) die onder andere met behulp van een luchtige merengue
een tafel aan het zweven wist te brengen.
Na een hartverwarmende speech van YFM voorzitter Samuel Levie tenslotte,
waarin hij nogmaals alle vrijwilligers van het festival bedankte en een
speciaal woord van welkom heette aan alle internationale YFM-ers die
voor het festival naar Nederland zijn afgereisd, was het officiƫle
programma van de eerste avond van het Food Film Festival ten einde. Tijd
voor een feestje. De opzwepende klanken van Ome Let & Knoflooksaus
klinken door de vloer terwijl ik dit schrijf. Een mooi moment om me in
het feestgedruis te storten. Morgen weer een dag vol food en film. We
hopen dat je erbij bent!
De fotografie bij dit artikel is van Daria Mnych